Despre jocurile de logică și 4 motive pentru care sunt recomandate pentru copilul tău!

Copiii invață prin joc și este incredibil cât de multe cunoștințe pot acumula. De la deprinderi precum mersul, vorbitul, până la dinamica socială și la gestionarea emoțiilor.

Observ acest lucru zilnic la fiicele mele, probabil ai observat și tu la copiii tăi. Învață prin imitare, observare, învață pentru ca așa e natural pentru ei. 

Tocmai această dezvoltare extrem de rapidă în primii ani de viață ai copilului, reprezintă o oportunitate extraordinară de a stăpâni abilități de rezolvare a problemelor. Jocurile logice, un fel  de gimnastică mentală pentru creier, reprezintă punctul de dezvoltare a gândirii analitice și a inteligenței.

Acestea ajută la antrenarea creierului pentru a dezvolta performanța cognitivă, valorificând astfel  importanța acestora in activitățile educative.

Joc ”Camelot Jr.”, Smart Games

Iată mai jos câteva dintre principalele beneficii ale jocurilor de logică și motivele pentru care le poți alege pentru dezvoltarea copilului tău:

  1. Ajută la dezvoltarea capacității de concentrare. După cum bine știi, puțini copii, mai ales la vârste mici, se pot focusa pe o activitate mai mult timp. Probabil și datorită curiozității specifice vârstei.  Din fericire, capacitatea de concentrare poate fi antrenata cu ușurință de-a lungul timpului.  Aceasta se dezvoltă în mod natural prin diferite jocuri si experiențe prin care trec cei mici. 

Jocurile de logică îi încurajează pe copii să rămână concentrați asupra unei probleme mai mult timp, până când aceasta va fi rezolvată.  Un joc potrivit vârstei copilului, îmbunătățește concentrarea.

  • Dezvoltă gândirea creativă. De ce? Cele doua emisfere ale creierului, controlează diferite funcții. În timp ce partea stângă a creierului controlează gândirea analitică și logică, partea dreaptă controlează creativitatea.  Atunci cand creierul nostru este ocupat cu puzzle-uri sau jocuri de logică, ambele emisfere ale creierului sunt antrenate. Creierul produce astfel soluții într-un mod plăcut și rapid,la găsirea de soluții creative.

Nevoia de gândire multilaterală pentru a rezolva un joc de logică poate fi aplicată si în alte domenii, de la artă la scriere creativă precum și la jocuri de rol. 

  • Îmbunătățesc memoria prin procese logice specifice. Jocurile de logică pot fi prezentate copiilor de la o vârstă fragedă deoarece sunt un punct de plecare pentru învățarea și păstrarea informațiilor. Ei invață sa compartimenteze pe bază de clasificări, asocieri, similitudini, opoziții.

Cea mai bună parte este că cei mici își pot antrena memoria intr-un mod plăcut și distractiv!

Atunci cand este relaxat și binedispus, copilul este mai cooperant și mai receptiv la informații noi. La vârste fragede, principalele provocări ale copilului sunt gestionarea și înțelegerea emoțiilor. Fiind acolo pentru copil îl ajută mult, pentru că învață despre iubirea necondiționată, formându-se astfel atașamentul securizat.

Jocurile de logică aduc o stare de bine și relaxare, ceea ce ajută copilul să aiba mai mare încredere in el și in forțele proprii. Aceste jocuri reprezintă astfel o modalitate placută de a evalua și confirma în mod natural cunoștințele și abilitățile copilului. Dezvoltarea unor abilități noi îi dau copilului curaj pentru a-și dori să încerce noi provocări.

Joc de logică Dinosaurs, Smart Games

În concluzie, iată principalele beneficii ale jocurilor de logică:

  • Cresc activitatea cerebrală;
  • Oferă satisfacție emoțională și cresc stima de sine;
  • Reduc plictiseala;
  • Îmbunătățesc concentrarea și memoria;
  • Încurajează gândirea sistematică;
  • Ajută la dezvoltarea motricității fine (deoarece trebuie sa potrivească piesele în anumite spații, pentru a rezolva provocarea jocului).

Asigurați-vă că jocul ales este adecvat vârstei și abilităților copilului și încurajați-l să continue să se joace. Un joc ușor este abandonat rapid, tocmai pentru că nu stimulează copilul, pe când un joc prea dificil pentru copil poate crea frustrări și reticență în a încerca din nou. Este ideal un echilibru între simplu și dificil.  

Cred că într-o eră a tehnologiei, e foarte ușor să cădem în capcana dispozitivelor atunci cand vine vorba de educația copiilor nostri.

Aveți încredere în copii voștri. Ei învată prin joc și capacitatea lor de acumulare a cunoștințelor e foarte mare. Prin joc și imitare învață să vorbească și să meargă, să își gestioneze emoțiile sau să interactioneze cu oamenii din jurul lor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri si alte date pentru a oferi, a mentine si a imbunatati experienta ta pe website. Daca accepti cookie-urile, vom personaliza continutul si anunturile pe care le vei vedea, in functie de activitatea ta pe websiteul nostru.