Despre creativitate (cum poți încuraja creativitatea copilului tău)

”Imaginația este mai importantă decât cunoașterea ” – Albert Einstein

Creativitatea este cea mai liberă formă de autoexprimare, este modul în care învățăm despre lume, indiferent de vârstă.
Pentru copii, jocul creativ este o parte esențială a dezvoltării lor, este instrumentul prin care care se pot dezvolta emoțional, social, intelectual și fizic. Experiențele creative îl ajută pe copil să își dezvolte constant aceste abilități și îi permit să își exprime verbal și non verbal gândurile, emoțiile, stările și ideile. Este modul prin care învață să încerce, să planifice.


Încurajarea imaginației este esențială pentru a pune bazele dezvoltării copilului tău, pentru încurajarea dezvoltării abilităților de gândire critică și abilități creative de rezolvare a problemelor.

Iată 5 motive pentru care încurajarea creativității este vitală pentru dezvoltarea copilului tău:

1. Pune bazele încrederii în sine

Crearea unui spațiu sigur pentru copil, în care se poate exprima liber, poate învăța din experiențele lui, îl ajută să aibă încredere în forțele proprii, îi aduce satifacția procesului de învățare

2. Dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor

În momentul în care copilul desenează sau pictează cu entuziasm, de cele mai multe ori el o face spontan. Pe măsură ce lucrează la proiectul lui, el învață cum să facă alegeri să combine elementele de care dispune, să găsească soluții pentru a crea ceea ce își dorește. Învață abilități precum „gândirea liberă” și încrederea în sine.
De exemplu, cititul oferă posibilitatea copilului de a-și exprima imaginația și de a explora o lume în afara lui, ajutând la îmbunătățirea abilităților intelectuale și cognitive. Aceasta constituie, de asemenea, baza înțelegerii și păstrării lecturii și dă tonul pentru rezolvarea problemelor mai complexe pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă.

3. Îmbunătățește abilitățile fizice

Folosirea diferitelor tipuri de materiale în timpul jocului, ajută copilul să își îmbunătățească abilitățile fizice precum motricitatea fină și grosieră, dexteritatea, coordonarea, memoria musculară. De exemplu, un copil care preferă să picteze sau să deseneze, sau să folosească foarfeca să taie o bucată de hârtie de la o vârstă fragedă, își va dezvolta abilități motorii fine mai repede. Acestea sunt abilități care sunt utile și în viața de zi cu zi, precum mâncarea cu cuțitul și furculița, legarea șireturilor de pantofi și scrierea.

4. Ajută dezvoltarea capacității de concentrare

Atunci când copilul se joacă într-un mediu calm și liniștit, el se pot concentra asupra sarcinii pe care o are. Cu cât practică mai des lucrul astfel, cu atât mai mult se va putea concentra pentru perioade mai lungi de timp.

5. Este distractivă!

Mai presus de toate, jocul este distractiv! Plăcerea pe care o are copilul atunci când dansează, pictează sau desenează este importantă!

Într-o societate în care se așteaptă constant ca un copil să se ”comporte bine”, îngrădirea exprimării creativității poate fi stresantă pentru acesta. Copiii învață și descoperă prin joc, prin experimentare și greșeli.

„Un copil obișnuit să gândească creativ poate rezolva mai ușor problemele decât un copil care urmează un protocol rigid atunci când caută o soluție la o problemă”Bobbi Wegner, Psy.D., psiholog clinician.

Dar, uneori creativitatea nu apare spontan și atunci avem tendința să afirmăm că un avem un copil creativ. Toți copiii sunt creativi, într-un fel sau altul. Chiar și într-un joc de logică, sau matematic copiii apelează la creativitate.


Îți prezint mai jos câteva sugestii prin care poți încuraja creativitatea copilului tău:

  • petreceți timp în aer liber. Beneficiile naturii pentru dezvoltarea copilului sunt nesfârșite. Deoarece natura se schimbă mereu, oferă nenumărate oportunități de descoperire, creativitate și rezolvare de probleme. Lumea naturală îi inspiră pe copii să gândească, să pună la îndoială, să facă presupuneri și să dezvolte minți creative. Copiii pot desena în nisip, pot face desene cu crenguțe, pot construi forturi cu ramuri sau pur și simplu se întind pe pământ și pot privi spre cer.
  • inventează scenarii. Când copilul tău inventează un scenariu, el încearcă o mulțime de roluri diferite și își organizează gândurile în timp ce dezvoltă abilități sociale și verbale. Înucrajează copilul să încerce jocuri de rol și alătură-te jocului lui.Jucați-vă cu anumale de plus, de-a doctorul, de-a grădinița/școala și lasă-te condus de jocul lui. *despre beneficiile jocului de rol am scris aici).
  • implică-l în jocuri verbale. De la rime la ghicitori, la sunete, la inventarea de versuri, activitățile interactive verbale pot inspira și încuraja creativitatea. În același timp, aceste activități, pe lângă faptul că sunt distractive, construiesc vocabularul și sunt un mod plăcut de a petrece timp împreună.
  • Încurajează activitățile care implică arta. Arta este o expresie creativă care hrănește imaginația. Prin pictură, sculptură, colaj, lut, desen sau orice alt mediu, arta este o modalitate prin care copilul poate lucra prin emoții, poate lua decizii și își poate exprima ideile.
  • citiți împreună. Faceți ca timpul de citire să fie memorabil și discutați despre alte scenarii sau finaluri posibile pentru poveste folosind imaginația copilului tău. Creați povești împreună sau oferă-i idei pentru a crea singur povestea.
  • Pune-i întrebări deschise și motivante. A pune întrebări care provoacă o gândire imaginativă și creativă este o modalitate eficientă de a-ți invita copilul să-și exprime ideile și să-și împărtășească viziunile, oferindu-i în același timp mesajul că ideile sale sunt importante. „Ce crezi că s-ar întâmpla dacă …?”/ „Care este diferența dintre un câine și o pisică?” /”Care sunt alte modalități de a face acest lucru?”.
  • limitează accesul la dispozitive electronice (tv, computer, telefon). Într-o eră digitală, creșterea imaginației copilului poate fi dificilă, mai ales că focusul pe un ecran este un mod pasiv de învățare pentru copil. O alternativă ar fi încurajarea copilului să creeze ceva nou, într-o manieră care să îl determine să își folosească simțurile și întregul corp.

Nu uita să încurajezi joaca liberă, nestructurată pentru a crea oportunități prin care copilul tău poate care nu are un obiectiv specific de învățare sau o strategie specială.
*jocul nestructurat este o categorie de joc în care copilul se angajează într-un joc liber.

Imaginația se dezvoltă cel mai mult în timpul copilăriei timpurii, tocmai de aceea este esențial ca aceasta să fie încurajată de către adultul îngrijitor. Este cea mai importantă formă de autoexprimare, instrumentul prin care copilul se poate dezvolta emoțional, social, intelectual și fizic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri si alte date pentru a oferi, a mentine si a imbunatati experienta ta pe website. Daca accepti cookie-urile, vom personaliza continutul si anunturile pe care le vei vedea, in functie de activitatea ta pe websiteul nostru.