De ce să alegi jucăriile din lemn pentru copilul tău?(partea a 2a)

Încă de când am devenit mamă, am căutat jucării care să le stimuleze pe fiicele mele să se dezvolte cât mai natural, astfel încât să nu le suprastimuleze și să le încurajeze să își  dezvolte imaginația și creativitatea. Am fost tentată deseori să cumpăr jucării din plastic, cu sunete si lumini, pentru ca aveam impresia că fiicele mele se vor plictisi repede de ele sau că au nevoie de stimulare vizuală și auditivă.

 Însă, nu după mult timp am descoperit universul magic al jucăriilor de lemn, jucării educative atent create tocmai pentru a încuraja copilul să experimenteze, să își dezvolte imaginația și să învețe prin joc.

Am scris aici despre câteva dintre beneficiile jucăriilor de lemn, iar mai jos îți prezint cât de importante sunt jucăriile de lemn pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, de la dezvoltare motrică până la dezvoltare cognitivă și emoțională.

Jucăriile din lemn încurajează imaginația

În amalgamul de emoții specific lor mici (și nu numai :D), cei mici au nevoie să dețină controlul. Aici intervine jocul, util pentru a prelua inițiativa, pentru a crea conexiuni sociale, dar și pentru a-și dezvolta imaginația.  Deși unele  jucării de lemn vin in forme predefinite (mașinuțe, case, obiecte obișnuite din casă), imaginația ajută copilul să recreeze diverse jocuri de rol sau alte activități și jocuri educative.

Triunghiurile, cercurile, sau alte diverse forme în care vin jucăriile de lemn le permit copiilor să dezvolte diverse activități creative, cu idei noi pentru a se juca.

Imaginația nu are limite cu ajutorul jucăriilor de lemn.

 Ajută copilul să se concentreze mai bine

După cum spuneam aici, jucăriile din lemn sunt prietenoase și prin faptul că nu fac zgomot 😉

Învățarea prin joc prin intermediul jucăriilor din materiale naturale precum lemnul, îi ajută pe copii să se concentreze și să se calmeze mai repede, ceea ce înseamnă că jocul cu jucăriile din lemn au impact neurologic asupra acestora.

Într-o lume a suprastimulării, jucăriile din lemn promovează un mediu de joacă mai liniștit cu un aport semnificativ asupra dezvoltării cognitive a copilului.

Jucăriile din lemn încurajează interacțiunea

Când își folosesc imaginația, copii reproduc scenarii din viața reală și adesea preferă interacțiunea în jocul lor.

Jucăriile cu sunete/lumini, de obicei încurajează joaca solo, deoarece copilul primește interacțiune și răspunsuri de la jucăria respectivă

Deoarece jucăriile din lemn nu vin cu sunete, lumini sau alte caracteristici interactive, copilul trebuie să găsească parteneri de joaca pentru a interacționa cu el.

Interacțiunea între copii în timp ce se joacă poate contribui la construirea întelegerii dinamicilor sociale și la luarea de decizii.

Citeste aici despre beneficiile jocului de rol.

Jucăriile din lemn susțin dezvoltarea cognitivă a copilului

 Ele îmbunătățesc  procesul de gândire, raționamentul și logica. Prin apucarea și ridicarea, echilibrarea și stivuirea, asamblarea și clasificarea diverselor jucării de lemn, copilul învață să ajungă la concluzii logice sau învață noțiuni de fizică sau matematică, precum și îmbogățirea vocabularului.

Ajută la dezvoltarea coordonării mână-ochi și dezvoltarea motricității fine

Formele de bază ale jucăriilor din lemn ajută copilul să își dezvolte coordonarea mână-ochi, iar prin manipularea acestora, motricitatea fină.

Construcțiile din blocuri de lemn, plasarea pieselor astfel încât acestea să nu se răstoarne, înșiruirea unor bile de lemn pe o ață, ajută copilul să fie atent la distanță și amplasare și să învețe concepte precum ‘’ sus’’/ ‘’jos’’ / ‘’deasupra’’ /’’lângă’’ / ‘’dedesupt’’. Un rol important în dezvoltarea coordonării mână-ochi, îl reprezintă si puzzle-urile.

În plus, jucăriile de lemn sunt concepute astfel încât copilul să învețe diferite moduri de a le apuca și manipula.În timp ce bebelușii încep aceasta dezvoltare motrică prin intermediul blocurilor de lemn mai mari, preșcolarii și copii mai mari își pot antrena motricitatea jucându-se cu piese mai mici, de la mărgele, pana la bastoane din lemn sau alte forme.

În concluzie,  tocmai pentru că sunt părinte, mamă la fel ca tine precupată de educația fiicelor mele, te încurajez să alegi pentru copilul tău jucăriile care să nu suprastimuleze și să  încurajeze dezvoltarea imaginației și creativității.

Te invit să îmi scrii dacă ai alte sugestii referitoare la beneficiile jucăriilor de lemn!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri si alte date pentru a oferi, a mentine si a imbunatati experienta ta pe website. Daca accepti cookie-urile, vom personaliza continutul si anunturile pe care le vei vedea, in functie de activitatea ta pe websiteul nostru.