4 beneficii ale jocurilor de rol (sau despre cum îți poți ajuta copilul să ințeleagă lumea)

Tu îți invitai păpușile la picnic atunci când erai mică? Sau erai învățătoare pentru ursuleții de pluș?

Ce distractive erau jocurile de rol, nu-i așa? Îmi aduc aminte cu drag de piesele de teatru pe care le regizam și spectatori erau papusile, sau de cât de bine imi ieseau prăjiturile cu faina din cămara mamei și pămant din gradina! Bucătăria mea era fascinantă!

Sursa www.plantoys.com

Jocurile de rol sunt o modalitate excelentă de conectare și învățare activa!  Copilul învață să se exprime, apelând la imitare și imaginație. În plus, își dezvoltă vocabularul și abilitățile sociale.

Ca părinte, am început să apelez la jocurile de rol prima dată cu Ava, înaintea nașterii surorii ei. Ne jucam de-a mama și de-a tata. Eu deveneam copil, ea mama sau tata. Astfel, reușeam să aflu cum vedea ea familia  noastră, ce emoții si nevoi are.

Mult timp, ne-am jucat de-a doctorul. Stiu cât de dificil este pentru un copil contactul cu un cadru medical, mai ales prima dată. O persoană pe care o cunoaște de câteva minute, de multe ori, fără prea multă empatie și răbdare, vrea să îl consulte, să deschidă gura, sa îi puna stetoscopul rece pe spate sau îl înțeapă cu un ac pentru că asa e necesar. Pe ambii copii, jocul de-a doctorul le-a ajutat sa ințeleagă de ce este necesar să meargă la doctor, pentru ce sunt necesare toate procedurile respective, instrumentele pe care le foloseste medicul.

sursa www.plantoys.com

Am recreat, de-a lungul timpului, diferite jocuri, situații sociale si emoționale noi, tocmai pentru a le încuraja să acționeze, să spună ce simt și să ințeleagă noțiuni noi.

Iată câteva dintre avantajele jocului de rol:

  • Dezvoltă abilități de relaționare și înțelegere a emoțiilor celorlalți, dezvoltă empatia;
  • Ajută la identificarea, întelegerea și gestionarea propriilor emoții;
  • Dezvoltă capacitatea de concentrare într-un mod relaxant;
  • Încurajează exersarea și dezvoltarea imaginației, precum și exprimarea liberă;

Prin jocurile de rol, copilul învață să înțeleagă cum gândesc ceilalți, cum acționează și creează dialog.  Descoperă situații noi, află cum poate schimba situația în favoarea lui, își dezvoltă stima de sine și încrederea in propriile forțe.

Printre cele mai bune jocuri de rol pe care le-a testat se numara si jocurile de rol de la PlanToys.

Jucăriile de lemn au avantajul că sunt realizate din materiale naturale și sunt rezistente în timp, reciclabile. În plus, nu conțin produse care ar putea fi toxice pentru copilul tău.

 De cele mai multe ori, sunt confecționate manual, vopsite cu vopseluri pe baza de apă, cum sunt jucăriile de la Grimm’s sau PlanToys.

Jucăriile PlanToys sunt fabricate din lemnul arborelui de cauciuc, printr-un proces de fabricație responsabil fața de mediul înconjurător. Sunt jucării ecologice, extrem de rezistente la folosintă îndelungată, genul de jucării prietenoase atât cu cel mic cât și cu mediul înconjurător. Inspirația pentru designul jucăriilor pornește de la o atentă cunoaștere a nevoilor fiecărei vârste, jucăriile PlanToys fiind concepute special pentru dezvoltarea și educarea celor mici.

Copii au viziune, sunt sinceri în jocul lor și pot transmite emoții și stări mult mai ușor.  Jucați-vă impreună, ascultă-l, află ce are nevoie. Sunt unici si micul lor univers e curios să descopere lumea.

2 thoughts on “4 beneficii ale jocurilor de rol (sau despre cum îți poți ajuta copilul să ințeleagă lumea)

  1. Pingback: Beneficiile unei seri de jocuri în familie | Lumea Hocus Pocus

  2. Pingback: Alege jucăriile din lemn pentru copilul tău! | Lumea Hocus Pocus

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website foloseste cookie-uri si alte date pentru a oferi, a mentine si a imbunatati experienta ta pe website. Daca accepti cookie-urile, vom personaliza continutul si anunturile pe care le vei vedea, in functie de activitatea ta pe websiteul nostru.